Hillside Beach Club

Bezienswaardigheden

Bezienswaardigheden in en om Fethiye

Fethiye is een van de meest bezochte badplaatsen aan de Lycische Kust van Turkije en is een uitstekende bestemming voor een heerlijke zonvakantie aan het azuurblauwe water van de Middellandse Zee. Alhoewel het huidige Fethiye grotendeels werd opgebouwd in de jaren zestig van de vorige eeuw, zijn er behalve de moderne stad nog voldoende bezienswaardigheden te bezoeken tijdens je verblijf aan de Lycische Kust. Fethiye geldt als een van de bekende trekpleisters voor wat het prachtige azuurblauwe water en mooie stranden aan dit stuk kust van Turkije betreft, maar er is meer te zien en te beleven dan alleen maar zon, zee en strand.
Ondanks de relatief korte historie van de stad zijn er nog vele historische plekken te vinden, die je tijdens je bezoek aan Fethiye kunt bezoeken. De omgeving kent vele overblijfselen en ruïnes uit de Griekse en Byzantijnse tijdperken.

Tlos

Op korte afstand van de stad vind je de historische ruïnes van Tlos, een oude Lycische stad, waarvan grote delen zijn opgegraven en blootgelegd. Je ziet hier ondermeer een acropolis en een fort. Verder zijn er meerdere tombes in de rotsen te zien en oude theaters.
Alhoewel Tlos momenteel slechts op de reservelijst van UNESCO is geplaatst, is het een bezienswaardigheid die je niet mag missen als je in Fethiye bent. Ondanks dat er nog vele delen onder het groen liggen en opgegraven dienen te worden, vind je hier inmiddels al een theater, een stadion dat plaats bood aan 3500 toeschouwers, een Byzantijnse Basiliek, een tempel geweid aan Kronos, een Necropolis, Acropolis en diverse Romeinse baden.
Het is een locatie waar je de tijd voor dient te nemen om alles van deze grote plaats te kunnen zien en je krijgt een indruk van de rijke historie gedurende de tijd van de Romeinen, Byzantijnen en uiteindelijk de Ottomaanse Turken.

Oude Stad

De stad Fethiye bestaat uit twee delen, de oorspronkelijke oude stad en een nieuwe wijk Callis. In de Old Town vind je een kleurrijke en bruisende verzameling van winkeltjes, café’s, restaurants, bars en souks, waar je door vele straatjes en steegjes kunt slenteren. In deze mengelmoes van oud en nieuw komen toeristen voor lokale producten, maar vind je ook alle souvenirs die je maar kunt bedenken, van een simpel t-shirt tot prachtige handgemaakte voorwerpen. Afdingen is hier net als in het grootste gedeelte van Turkije gebruikelijk en de verkopers zijn hier doorgaans minder opdringerig dan je ze zult tegenkomen in Ankara of Istanbul, dus wees niet bang om een flink stuk van de voorgestelde prijs af te halen om met een goede deal weg te komen. Je vindt hier niet alleen lokale Turkse gerechten, maar ook onder meer Chinese, Italiaanse en andere Mediterrane gerechten.

Vlakbij de stad liggen ruïnes van oude graftombes uitgehouwen in de rotsen daterend uit de vierde eeuw voor Christus, die je kunt bezoeken. Een indrukwekkend bouwwerk en zeker de moeite waard om te verkennen als je in de stad bent.

Ook de moderne stadswijk Calis biedt voldoende te zien. Je vindt hier een 2 km lange boulevard met vele restaurants en winkeltjes, waar je heerlijk langs kunt wandelen om ze te verkennen en kunt genieten van de ondergaande zon.

Gemiler Island

Gemiler Island is een klein eiland vlak uit de kust in de buurt van Fethiye en herbergt de overblijfselen van verschillende Byzantijnse kerken, die zijn gebouwd tussen de vierde en zesde eeuw. Behalve de ruines van deze kerken vindt je hier tevens een indrukwekkend Byzantijns voetpad, dat van de top van het eiland omlaag loopt naar het strand. Van het eiland wordt eveneens gezegd dat het de locatie is van de originele graftombe van Sint Nicolaas, de edelman die geschenken aan de armen gaf, waarop de Sinterklaastraditie is gebaseerd. Het graf werd verplaatst naar Myra toen het eiland in het jaar 650 werd verlaten. Het eiland wordt dan ook wel Sint Nicolaaseiland genoemd en is een populaire toeristenbestemming.

Alle voorzieningen voor dit eiland, inclusief drinkwater, dienen per boot naar het eiland te worden vervoerd. De originele Turkse naam is dan ook Gemiler Adasi (Booteiland).
Op korte afstand per boot van Gemiler Island vind je een van de meest bekende stranden ter wereld, Öludeniz, wat vlak onder Mount Badadag ligt, een van de hoogste bergen van dit gebied. Het is een veel gefotografeerde plek en beroemd als locatie voor paragliding. Vanaf Mount

Saklikent Nationaal Park

Vanaf Fethiye kun je een dagtocht ondernemen naar Saklikent National Park, ook wel de verborgen vallei genoemd, waar zich de Saklikent Kloof bevindt, een diepe kloof in de bergen, de op een na langste rivierkloof van Europa met 18. Je kunt hier samen met de gids door de kloof heen lopen en, afhankelijk van de tijd van het jaar, door het ijskoude smelwater van de sneeuw dat van het Taurusgebergte naar de rivier loopt . Het water zal meestal van je knieën tot je middel komen of hoger, dus het is aan te raden zwemkleding en waterschoenen mee te nemen als je van plan bent hierdoor te lopen. Deze zijn eventueel ter plekke ook te huur.

Gizlikent is een andere, wat kleinere kloof vlakbij en is doorgaans minder druk en gratis toegankelijk. Je vindt hier bovendien een mooie waterval.

Oludeniz

Op korte afstand van Fethiye per boot ligt het prachtige witte strand van Oludeniz. Het strand wordt ook wel beschouwd als de Turkse versie van de Blue Lagoon. Het prachtige azuurblauwe water van de lagune in combinatie met het hagelwitte strand en de schitterende groengekleurde bergen maken dit tot een paradijselijke bestemming, die vele prachtige vakantiefoto’s zal opleveren.

Kayakoy

Een andere historische locatie is de oude stad Kayakoy, waarvan de overblijfselen zich ten zuiden van Fethiye bevinden. Je ziet hier de ruïnes van een oud kasteel, waarvan wordt gezegd dat het tot de ridderorde van St. John toebehoorde.

Graftombe van Amynthas

De Griekse historie van de stad is op vele plaatsen zichtbaar in Fethiye en een van de meest duidelijke voorbeelden hiervan is een oude Griekse graftombe die is uitgehouwen in de rotsen van het toenmalige Telmessos, wat nu Fethiye heet. De tombe werd gebouwd in het 350 v.Chr. Door de Lyciërs, een volk wat hier toen leefde.

Butterfly Valley

De Butterfly Valley is een indrukwekkende baai die je kunt bezoeken en beklimmen. Het uitzicht vanaf de top van de berg van dit eiland over de baai is adembenemend, maar het is daardoor ook een zeer populaire bestemming bij toeristen, dus wees erop voorbereid dat je het water met vele andere bootjes en bezoekers zult moeten delen. Om de vlinders te kunnen zien zul je een flink stuk omhoog moeten klimmen.

Bereken uw prijs en profiteer van de beste deal:
Tui
v.a. € 768 (incl. vlucht en transfer)
Alle reisbureaus tonen